Съвременна и надеждна методика, чрез която може да се повлияе върху високото кръвно налягане, е катетър базираната ренална денервация. Способът е известен още през 70-те години. Но тъй като тогава е бил по-агресивен, за момент се прекратява и сега отново се прилага, но с нова стратегия на действие – неоперативно по безкръвен път или ендоваскуларно. Добрият ефект от лечението е подкрепен от редица проучвания. 

Тази интервенция се прилага при пациенти с резистентна хипертония. При тях въпреки провежданото лечение с поне 4 медикамента, стойностите на кръвното налягане остават доста над нормата. След ренална денервация у болния може да остане склонност към завишено кръвно, но се премахват пиковете, които са много рискови и водят до кръвоизливи, мозъчни инсулти и до други опасни сърдечно-съдови състояния. 

Повече за реналната денервация на бъбречните артерии, за новите методи в медицината, и за това как да пазим сърцето си здраво – можете да чуете в интервюто на журналиста Мария Илиева от Радио София с д-р Зоран Станков, интервенционален кардиолог и завеждащ Отделение по Инвазивна кардиология в Университетска болница Аджибадем Сити Клиник.

Интервю