Сърдечно-съдовите заболявания са проблем не само за мъжете, а са ключов здравен казус за жените. Важно е да се отбележи, че жените са особено уязвими за развитие на сърдечно-съдови заболявания след навлизане в менопаузта, когато хормоните спрат да оказват протективна функция.

 

 

Представяме ви няколко изненадващи факта, свързани с жените и техните сърца.

 

  1. В световен мащаб коронарната болест на сърцето е водещата причина за смърт сред жените над 50 години.
  2. Сърцето на жената обикновено е по-малко като размер и тежи по-малко от мъжкото. Освен това изпомпва около 10% по-малко кръв с всеки един удар.
  3.  ​78-82 удара в минута е средната женска сърдечна честота, което прави ударите на женското сърце повече от средната за мъжете честота от 70-72 удара.
  4. Стресът засяга по различен начин мъжкото и женското сърце. Стресова ситуация води до повишаване на пулса на жената и сърцето изпомпва повече кръв, докато кръвното налягане на мъжа се повишава поради свиване на артериите в сърцето му.
  5. Жените са склонни да развият сърдечно-съдово заболяване по-късно в живота, отколкото мъжете - средната възраст за сърдечно-съдови инциденти при жените е 70, докато при мъжете е 66 г.
  6. Рискът от сърдечни заболявания се увеличава след менопаузата, това може да се дължи на ефекта от намаляването на естествените нива на естроген.
  7. Ендометриозата (поликистозна яйчникова болест) и свързаният с бременността диабет, както и последвашите усложнения като прееклампсия, повишават риска от коронарна болест.
  8. Подобно на мъжете, жените могат да изпитат класическите симптоми като болка в гърдите при сърдечен удар. Но други симптоми се различават при жените, могат да бъдат по-финни и да включват:
  • Нова или силна умора
  • Задух или изпотяване
  • Болка във врата, гърба, стомаха или челюстта
  • Остра или пареща болка в гърдите, която идва и си отива

 

Тези симптоми могат да започнат 3-4 седмици преди инцидента.

9. Коронарната артериална болест може да бъде по-трудна за диагностициране при жените, тъй като често засяга по-малките артерии. 

10.   Жените са по-склонни от мъжете да развият синдром на разбитото сърце, наричан още кардиомиопатия, предизвикана от стрес - временно сърдечно заболяване, което може да бъде причинено от стресови събития.