Литотрипсия помага при камък в бъбрека до 2 см

Print

Литотрипсията е неинвазивен метод, който разбива камъни в бъбреците с големина до 2 см. При процедурата не се прилага анестезия и не се лежи в болница, казва д-р Георги Панайотов. Урологът на Аджибадем Сити Клиник Варна има богата практика в прилагането на метода. Той изтъкна предимствата на литотрипсията в интервю пред репортер на Радио Варна.

Освен рентген-позитивни камъни апаратът в медицинския център има възможности да бъдат "видяни" и рентген-негативни камъни. Освен конкременти в самия бъбрек, уролозите на Аджибадем Сити Клиник Варна имат опит и с разбиването на камъни в уретера и в пикочния мехур.

Бъбречно-каменната болест е със сравнително висока честота за населението в Североизточна България в сравнение с други жители на европейския континент. Близо 15% от хората тук страдат от камъни в бъбреците. Най-често пациентите търсят специалист при бъбречна криза, която се характеризира със силна болка в областта на кръста. Д-р Панайотов съветва редовни профилактични прегледи при уролог за установяване и лечение на бъбречно-каменната болест.

За здравноосигурените пациенти процедурите на литотриптер са безплатни. Здравната каса допуска 3 процудир в рамките на 12 месеца. 

Още за лечението на бъбречно-каменна болест чрез литотрипсия можете да чуете в сайта на БНР-Радио Варна

http://bnr.bg/varna/post/101024669/bezoperacionno-lechenie-na-kamani-v-babrecite-po-metoda-na-litotripsiata-v-adjibadem-siti-klinik-varna