Онкоболните пациенти също могат да се ваксинират

Print

Проф.д-р Асен Дудов проведе уебинар с въпроси и отговори от свои пациенти на 05 февруари 2021.

 

Пандемията сковава лечението на онкоболните пациенти. При тях спирането на лечението дори за месец има неблагоприятни ефекти след това. Това обясни пред БНР проф. д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология към Acibadem Сити клиник УМБАЛ Младост и председател на Българското онкологично научно дружество.

 

В началото на пандемията у нас повече са пострадали пациентите с недовършена и непотвърдена докрай диагноза на онкологичното заболяване, посочи проф. Дудов. Те са отложили довършването на диагнозата си, а няколко месеца по-късно са стигнали до лекарите с напреднало страдание.

 

Ако някой пациент има сериозно опасение за себе си, би могъл директно да се обърне към най-близкия до него онкологичен център, за да уточни своята диагноза, напомни специалистът.

 

Проф. Дудов препоръчва на онкоболните пациенти да не се въздържат от ваксиниране и да се посъветват за това със съответния медицински онколог. Дотук представените ваксини са абсолютно съвместими с курсовете на лечение, каза той.

 

„След като има възможност да избегне заболяването, е просто нелепо да се среща с него“.

 

Американската асоциация по клинична онкология в свое становище също е изтъкнала, че това е от полза за онкологичните пациенти.

 

Много рядко сред онкоболните пациенти специалистите у нас са наблюдавали „тежко, затегнато протичане“ на коронавирусната инфекция, отбеляза още проф. Асен Дудов. „Но все пак те са пациенти с относително понижен имунитет по време на лечението“.

 

„Третата вълна за съжаление ще дойде. Надали може да има някакви колебания. Това е очаквано“, коментира професорът относно хода на пандемията