Лъчелечението често е много важна част от онкологичната терапия. За щастие в последните години технологиите в тази сфера се развиват все повече, благодарение на което се появи и модерната брахитерапия. Какво се крие зад сложната дума, какви са предимствата на тази терапия пред по-популярното външно облъчване, разказва д-р Камен Недев, началник на отделението по брахитерапия в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

Брахитерапията е вид вътрешно лъчелечение, при което източникът на радиация се вкарва в самия тумор или в непосредствена близост. Това води до редица предимства за пациентите в сравнение с традиционното външно облъчване, категоричен е д-р Камен Недев.

Основният принцип на действие на лъчелечението е облъчването на туморните клетки, при което те се увреждат и умират постепенно. Някои умират още в момента на облъчването, като колкото по-висока е дозата, толкова повече е техният брой, обяснява д-р Недев. Останалите клетки си отиват в рамките на няколко месеца. Проблемът е, че по този начин се увреждат и здрави клетки, въпреки че те са по-малко чувствителни на облъчването, тъй като са по-зрели и устойчиви от раковите.  В един малък процент обаче тези увреждания на здравите тъкани са значителни и могат да накарат пациента да ходи при други специалисти, които да лекуват последствията от приложеното лечение.

Точно нежеланите странични ефекти при брахитерапията са сведени до минимум в сравнение с външното облъчване. Това е така, защото при нея източникът на лъчение се вкарва в самия болен орган, обяснява д-р Недев. По този начин съседните здрави органи получават малка доза лъчение поради стръмното и спадане с отдалечаване от източника и страдат по-малко. Източникът обикновено се вкарва в кухина, ако туморът е в съседство с нея, ако не, под анестезия, се ползват игли, които минават през меките тъкани и болния орган. Иглите са тънки и кухи, с диаметър 2 милиметра и са дълги 20 см, казва д-р Недев. Източникът на лъчение, който се използва е иридий 192 и е най-масово използваният за брахитерапия с временен имплант. Той влиза роботизирано във всяка от иглите и облъчва туморните клетки. Важното е, че нашият източник е с висока мощност на дозата, което позволява за малко време да се отделя голямо количетрсво енергия, обснява д-р Недев. По този начин облъчването трае максимум 15-20 минути в зависимост от вида на тумора (дозата която предписваме) и активността на източника. След като приключи процедурата, източникът на облъчване се прибира в апарата и болният не е радиоактивен, чувства се напълно комфортно и може да се прибере при близките си часове след процедурата. В зависимост от заболяването един болен човек има  нужда от три до шест подобни процедури. Не така обаче седят нещата, ако дозата е с ниска мощност. Тогава за източници се използват радиоактивни семенца, които остават в човека и се разпадат за около месец и половина-два, казва д-р Недев. Заради това пациентът има редица проблеми - трябва да спазва мерки за радиационна защита, да има специален документ при пътуване.

Благодарение на това, че е по-щадяща, брахитерапията е един от методите на лечение, който води до най-добро качество на живот след това. Някои проучвания при простатен карцином  например показват, че болните в най-голяма степен запазват възможност за ерекция след това, казва д-р Недев.  За щастие брахитерапията е с широки възможности за приложение.  Болните, които могат да се подложат на тази терапия са около 40% от всички, които подлежат на лъчелечение, казва д-р Недев. Тя може да се използва или като самостоятелен метод на лечение или в съчетание с външно облъчване. Комбинираното приложение се използва при пациенти с повишен риск от метастази. Тогава брахитерапията лекува болния орган, а с външното облъчване се атакуват най-близките лимфни възли, където се очаква да се появят разсейки. Затова винаги резултаите са по-добри и е за предпочитане да се съчетаят външните  източници с вътрешното облъчване, обобщава д-р Недев.