Какво е исхемична болест на сърцето?

Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е едно от най-честите сърдечни заболявания и се дължи на стесняването на артериите. Това са артериите, които доставят кръвта до сърцето. Стесняването им намалява притока на кръв и е в резултат на атеросклеротични плаки, натрупани по стените на съдовете. Освен това, съдовете стават по-малко еластични и донякъде губят здравината си. Това е изключително опасно, защото ако дадена плака в кръвоносен съд се „пукне”, кръвта на това място започва да се съсирва. Съсирекът много бързо блокира кръвотока в съда, като лишава тъканите, които се захранват от него, от кислород. Липсата на кислород води до смърт на тъканите. Това състояние се нарича инфаркт.

Кои са рисковите фактори?

Исхемичната болест на сърцето се среща при хора с наднормено тегло, висок холестерол и високо кръвно налягане, пушачи, хора със заседнал и неактивен стил на живот и диабетици. Стресът значително увеличава риска за ИБС. Мъжете страдат от коронарна сърдечна болест по-често от жените.

Рисковите фактори, които водят до възникване на описаните механизми, могат да се разделят на:

Коригируеми рискови фактори 

  • Дислипидемии (нарушения в липидния статус) – най-често се касае за състояния, при които общият холестерол и триглицеридите са повишени над допустимите стойности  Повишеното серумно ниво на лошия холестерол (LDL) показва по-точно от нивото на общия холестерол кога е повишен рискът от ранна исхемична болест.
  • Тютюнопушенето е също съществен и независим фактор, определящ възникването на исхемичната болест на сърцето. Цигарите спомагат за по-бързото развитие на атеросклеротичната плака, като намаляват естествените съдови субстанции, които водят до вазодилатация (съдоразширяване) и едновременно с това понижават добрия холестерол (HDL). Освен това те индуцират коронарен спазъм (свиване на съдовете на сърцето), който също има значение за възникването на ИБС.
  • Диабет – статистиката показва, че около 50 % от диабетиците умират от миокарден инфаркт. Ето защо откриването още на предиабет и адекватното лечение чрез диета, спорт и медикаменти е от голямо значение.
  • Високо кръвно налягане (артериална хипертония) – то принуждава сърцето да работи по-силно и води до удебеляване (хипертрофия) на сърдечните стени. Установено е, че хората с артериална хипертония страдат три пъти по-често от миокарден инфаркт, като честотата зависи от степента на артериалната хипертония и от съчетанието й с други рискови фактори.
  • Затлъстяване – хората, страдащи от затлъстяване, особено тези с повече подкожна мазнина в областта на талията, имат по-голяма вероятност да развият коронарна болест на сърцето, дори и да нямат други рискови фактори. Освен това, наднорменото тегло може да допринесе за повишаване на кръвното налягане, LDL холестерола, триглицеридите и за понижаване на HDL холестерола.
  • Намалена физическа активност – редовното спортуване може да помогне за превенцията на коронарната болест на сърцето, като понижи нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите,
  • Психоемоционален стрес – хроничният стрес нарушава почти всяка система в тялото. Той може да потисне имунната система, да разстрои храносмилателната и репродуктивната система, да увеличи риска от сърдечен удар и инсулт, и да ускори процеса на стареене. Хората подложени на хроничен стрес са по-уязвими към панически разстройства, депресия и други психични проблеми.

Некоригируеми рискови фактори: възраст и фамилна  обремененост

Двата пола се засягат еднакво от атеросклерозата и ИБС, но характерното при нежния пол е, че женските полови хормони имат протективно действие. Затова при мъжете риска за ИБС става значим след 45-50-годишна възраст, а при жените - около 10 години по-късно, след настъпване на менопаузата.

Болестта зачестява с напредване на възрастта, но тя не е изключение и при млади хора, особено при такива, при които има комбинация от рискови фактори - например диабет и тежко протичащи дислипидемии, които са генетично обусловени.

Как се поставя дигнозата? 

Заболяването може да се развива безсимптомно в продължение на години. Най-честите признаци са гръдна болка, която се разпространява към шията, ръцете и гърба, сърцебиене, задух при физическо натоварване. Диагнозата се поставя след преглед, лабораторни изследвания, образна диагностика – ехокардиография, ЕКГ, компютърна томография, коронарна артериография и тестове с натоварване на сърцето с физически усилия или медикаменти.

Какви са съществуващите методи за лечение на стенокардия?

Лечението задължително включва модифициране на рисковите фактори: 

  • Ограничаване  спиране на тютюнопушенето
  • Контрол на артериалното налягане, мастния профил, кръвно-захарния профил;
  • Редуциране на телесното тегло
  • Повишаване на двигателната активност

Диетичният режим е от съществено значение, тъй като влияе благоприятно върху всички рискови фактори. Трябва да се избягват мазнините от животински произход, богатите на наситени мастни киселини храни, а да се предпочитат плодовете, зеленчуците, рибата.

Лечението на исхемичната болест на сърцето може да бъде медикаментозно, инвазивно и хирургично.

Медикаментозно лечение: Употребяват се лекарства, които предизвикват бързо разширяване на коронарните артерии, подобряват кръвооросяването на сърдечния мускул и нормализират кислородното съдържание и кислородния достъп в миокарда.

Инвазивно изследване и лечение: известно е още като коронарография. С негова помощ се установява мястото, а също и степента на стеснение на кръвоносните съдове на сърцето, и се определя необходимостта от извършване на процедури за разширяването им с цел да се подобри храненето на сърдечния мускул. Тези процедури се извършват в специализирани отделения, наречени интервенционални, по най-съвременния и квалифициран подход към подобни случаи.

Чрез коронарографията може да се осъществи дилатация (разширение) на сърдечните съдове използвайки малко балонче – със или без поставяне на т. нар. стентове (пластинки, които се поставят в коронарния съд с цел да разширят стеснения участък и да подобрят кръвоснабдяването на сърдечния мускул). Стентове са въведени в клиничната практика преди повече от 30 години и търпят постоянно развитие и усъвършенстване. Медикамент-излъчващите стентове към момента са златния стандарт за лечение на стеснения на коронарните съдове, които са 60% и по-големи, тъй като във всички клинични проследявания са показали най-добри дългосрочни резултати. Предимство на интервенционалното лечение е свързано с много по-кратък престой в болницата.

Съществува и трети вид подход – хирургичният, т.е. извършване на оперативна интервенция, наречена байпас-хирургия. До сърцето се достига чрез хирургичен разрез на гръдния кош. Оросяването на сърдечния мускул се подобрява чрез обхождане на мястото на стеснението с помощта на артериални или венозни съдове, взети от други части на тялото на пациента (гръдна стена, горни и долни крайници).

Състоянието на пациента и тежестта на заболяването трябва да бъдат много внимателно преценени в кардиологични центрове с голям опит, за да се вземе най-вярното решение за подхода на лечение – дали чрез стентиране, или с байпасна хирургия. При всеки пациент се съобразяват рисковите и очакваните ползи от двата вида лечение като се вземат в предвид и международните препоръки за терапевтично поведение, използвани във всички европейски клиники.

Как да се предпазим от исхемична болест на сърцето или да забавим нейното развитие?

 Профилактиката на ИБС се състои в своевременно и активно лечение на всички състояния и заболявания, които представляват рискови, предизвикващи и предразполагащи фактори за развитие на исхемична болест на сърцето и стенокардия /атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване, артериална хипертония и други/. Първа линия на защита от развитието на стенокардия включва физическа активност, здравословна храна, умерено хранене, отказ от тютюнопушене и ограничаване употребата на алкохол.

Движете се

Редовните физически натоварвания са едно от най-добрите средства за поддържане на сърцето във форма. Старайте се обаче да правите упражнения, които да не претоварват прекалено сърцето. С тяхна помощ ще подобрите притока на кръв към всички части на тялото и все по-рядко ще изпитвате неприятните симптоми, свързани със заболяването.

Ограничете стреса

Когато страдате от исхемична болест на сърцето стресът е Вашия враг номер едно. Ако тялото ви е подложено често на стрес това може да доведе до настъпване на хормонален дисбаланс, допълнително да влоши Вашето състояние и да причини обостряне на симптомите и тяхното по-често появяване. Експертите съветват, хората страдащи от сърдечни заболявания да ограничат стреса в ежедневието си и да отдават на тялото си нужната почивка.

Хранете се здравословно

За да работи добре сърцето ви,  трябва да му доставяте качествена и здравословна храна. При исхемична болест на сърцето се препоръчва да се консумират повече фибри и храни с високо съдържание на антиоксиданти. Някои специалисти препоръчват и консумация на една чаша вино няколко пъти седмично, защото виното предизвиква отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.

Витамини и минерали

За добрата работа на сърцето е нужно да си набавяте и някои изключително важни витамини и минерали с храната. Така например в спанака се съдържат витамини от група В, за които се знае, че са много важни за сърцето. Може да се опитате да включите спанака във вашата диета чрез използването му в различни салати или ястия. Друг продукт с високо съдържание на витамин В12 е сьомгата, за това и експертите често я включват в съставянето на диети на хора, страдащи от сърдечни заболявания. Освен това тази риба съдържа и омега-3 мастни киселини,  които също са полезни за здравето на сърцето.

Един от най-важните минерали за дейността на сърцето e калцият. Той се съдържа в особено високо количество в броколи и голяма част от млечните продукти.

Свързани отделения