В Аджибадем Сити Клиник Бургас беше спасен млад мъж с разкъсана аорта

Print

Ендоваскуларното лечение спасява живота на пациента с дисекация на аортата

Лекарите от  Аждибадем Сити Клиник Бургас, под ръководството на д-р Мариана Контева  спасиха  млад   мъж с разкъсана аорта и го върнаха към нормалния му начин на живот.

Фикрет  е на 55 години мъж, който работи като контрольор на бензиностанция и живее в  близост до Бургас. На 01.10 той не е на работа, но този ден ще остане завинаги в съзнанието му, защото  получава шанс за нов живот.

След ставане от сън Фикрет се отправя да си приготви кафе и закуска на съпругата си , която е на работа. Може би минават около 15 минути, когато  внезапна, остра, стягаща болка обхваща гърдите му. Тя продължава към гърба, слиза към корема и е преминава в десния крак. Той в първият момент, мисли, че  тя ще отмине, опитва се да заема положение в които  тя да намалее, но това не се случва. Разбира, че проблема е сериозен и се позванява  на съпругата си, да се прибере. Лекар в селото няма, техният племенник е тръгнал по работа към Бургас и на половината от пътя се връща да вземе чичо си. Фикрет си спомня само жестоката болка и не помни нищо повече след приема в спешния център. Лекарите, разбира се насочват пациента към единствения Кардиохирургичен център в югоизточна България, след  обстойната оценка и съмнението за дисекация.

Фикрет  постъпва в доста тежко състояние в Аджибадем Сити Клиник с много високо кръвно налягане,със затруднено дишане и силни болки в десния крак. Диагностичните и лечебните процедури започват веднага, след постъпването на пациента в Кардиологичният център. Назначен е скенер, златен стандарт в диагностиката на това тежко състояние, който доказва първоначалното съмнение, за разкъсване на участък от аортата и се определя типа на дисекацията. 3-и тип е животозастрашаващата диагноза, което означава, че е възможна плановост, но в случая, заради тежката исхемия на крака, трябва да се реагира възможно най-бързо, за да бъде спасен крака, както и живота на мъжа. Достъпа за поставяне на  ендопротезата е изключително труден, защото в почти всички артерии има разкъсване. Всички заедно се борят за живота на младия мъж, като хирурзите отпрепарират артерията на крака, въпреки, че тя също е разслоена, нямат друг изход.От високото артериално налягане съдовете се разширяват и засягането на съдовете е повсеместно . Технически, изключително трудна процедура, но общите усилия на реаниматори, кардиохирурзи и кардиолози са възнаградени.

По медицински показания при този тип дисекация, ендоваскуларното лечение е първи избор, с много по-висок % преживяемост, отколкото хирургичното лечение.

Дисекацията на аортата е заболяване с най-висока смъртност от сърдечно-съдовите заболявания, приблизително 1-2% на час през първите 24-48 часа . Основните причини за това  са късната диагностика и неадекватното лечение и поведение.

 

 

След процедурата той се чувства добре, има планове, заедно със семейството си и препоръчва на всички , да са по-внимателни към здравето си, по-често да посещават лекаря си,и да следят кръвното, да се изследват, за да не изживяват тежките часове на несигурност  между живота и смъртта.