Млад мъж и неговата майка живеят втори живот след като им бяха сменени сърдечните клапи

Print

Майка и син спасени в Аджибадем Сити Клиник Бургас след операции на клапи

„На всеки му е скъп живота и му се живее“,  са думите на 48-годишния Даниел от Айтос, който по чудо живее втори живот след смяна на аортна клапа в специализираната клиника по кардиохирургия в Бургас. Няколко месеца по-рано същият лекарски екип спасява и майка му отново чрез имплантиране на нова сърдечна клапа.

Историята на 48-годишния Даниел от Айтос започва с огромна доза късмет. Посещавайки личния си лекар, по повод проблем с очите, му е направен рутинен профилактичен преглед. Електрокардиограмата обаче показва отклонение и той е насочен към кардиолог. Даниел не обръща сериозно внимание на лекарската препоръка и решава да продължи с прегледа на очите. В очния кабинет специалистът е категоричен, че пациентът трябва да бъде прегледан от кардиолог. Често високото кръвно налягане може увреди съдовете на окото и да причини сериозни поражения върху зрението. Друга причина, поради която пациентът трябва да предприеме мерки е, че баща му умира внезапно от сърдечен проблем на 50 години, чичо му също, а майка му е оперирана в Аджибадем Сити Клиник от клапна болест на сърцето през пролетта. Даниел посещава специализирания кардиохирургичен център в Бургас. На ехографския преглед се разбира, че аортната  му клапа не работи добре, има болестни промени и хипертрофия, които затрудняват работата на сърцето. Д-р Живомир Панайотов препоръчва неотложна операция, но тъй като новината за предстоящата интервенция е шокираща, решават след месец отново да повторят прегледа и да планират дата. Всичко, което се случва на Даниел, е неочаквано, тъй като до момента не е имал изразени сърдечни оплаквания с изключение на това, че се задъхва, когато ходи на лов. А това само по себе си според мнението на кардиолога е сериозна симптоматика за проблем със сърцето.

 Аортната клапа може да бъде увредена вследствие на аортна недостатъчност или частично запушване, познато още като аортна стеноза. Увредената клапа се заменя със изкуствена сърдечна клапа – механична или биологична.  Младият мъж е диагностициран с високостепенна аортна инсифуциенция или  невъзможност за пълно затваряне на аортната клапа по време на отпускането и пълненето на  сърдечните кухини с кръв. Кръвта се връща от аортата в лява камера, така тя получава голям обем кръв, което затруднява функцията й. Поради усилената работа камерата се разширява, сърдечният мускул губи своята разтегливост, а на по-късен етап отслабва помпената функция на сърцето и това води до сърдечна недостатъчност.

При следващото си посещение в болницата, Даниел се среща с д-р Контева, инвазивен кардиолог и управител на Аджибадем Сити Клиник Бургас. Въпреки страха и притеснението, мъжът взима решение да бъде опериран, осъзнавайки големия риск от отлагането. Назначена му е коронарография, която трябва да изследва всички съдове на сърцето и да осигури прецизна картина на хирурзите. Думите на д-р Контева ще останат завинаги в съзнанието му: „ Ти си се качил на последния влак, на последния вагон. Резервни сърца нямаме...”

Даниел избира да бъде опериран в Кардиохирургичния център, защото сърдечната операция на майка му е успешна и тя е в изключително добро състояние. По стечение на обстоятелствата интервенцията му се отлага два пъти – веднъж поради административни причини и след това поради вирус на пациента. Операцията по имплантирането на аортната клапа е извършена от д-р Самуил Казаков, новият ръководител на отделението по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас. Престоят на пациента в реанимация е кратък, той се възстановява бързо и 5 дни след операцията е изписан.