Екип от кардиолози ,кардиохирурзи и анестезиолози от Аджибадем Сити Клиник Бургас имплантираха ендопротеза на пациент със огромна коремна аневризма

Print

Екип от кардиолози ,кардиохирурзи и анестезиолози от Аджибадем Сити Клиник Бургас имплантираха ендопротеза на пациент със огромна коремна аневризма

На пациент с диагностицирана аневризма на коремна аорта ,планово бе имплантиран стент графт(протеза) през артерии на бедрата . Ендопротезата бе имплантирана от мултидисциплинарен екип от кардиолози, воден от д-р Мариана Контева , д-р Светослав Гогов, кардиохирурзи – д-р Петър Петров и д-р Ангел Кънчев и анестезиолога – д-р Симеон Делчев . Протезата  бе поставена без отворена хирургична намеса, с минимална кръвозагуба .

Аневризмата на коремната аортата е едно от най-опасните заболявания, тъй като протича безсимптомно. Опастността произлиза от това, че пациента не знае, че има такова фатално и ненормално разширение и появата на симптомите говорят вече  за развитие на болестта. Това, което болния усеща е пулсираща болка в корема, тежест, но те не са изявени особено в началния стадий. Ето затова говорим за опасно заболяване.

Най-съвременния начин за справяне с това състояние  са т.нар. безкръвни операции или инвазивни процедури, при които през артерията на крака се поставя протеза на мястото на засегнатия участък. Кръвотока преминава през нея и възможността за разкъсване е минимална. За пациента е предимствата са много – изключително нисък травматизъм, бързо възстановяване, те се прибират у дома само след няколко дни.

Такъв е случая и с Г.И. на 61 г.корабен техник, след  дълги години на здравословно  сърдечно заболяване, включително миокарден инфаркт, една зимна вечер на 2016 година, получава световъртеж и не може да запази равновесие. Двамата със съпругата си живеят в близост до голяма болница , извън града, но решават прегледа да се извърши в Аджибадем Сити Клиник Бургас. На работа в момента е гост-лекар от София, който след преглед насочва пациента към невролог, заради съмнения за инсулт, но едновременно с това  открива аномалия на аортата в абдоминалната си част. Инсултът се овладява след няколко дни и Г.И. посещава отново Кардиохирургичната болница за по-конкретен план за последващо лечение. Към момента разширението не е особено голямо и може да се проследява от специалистите в рамките на всеки 6 месеца. Но, както споделя Г.И.”Това е бомба, която е в мен и не искам да гръмне, когато не очаквам”. След 2 години проследяване се оказва, че разширението на коремния участък от аортата е вече застрашително. Наложителна е намесата  за преодоляване  на състоянието, а именно поставяне на ендопротеза, която да   продължи функцията на нормален кръвоносен съд. Частта от патологичното разширение с течение на времето тромбозира, поради това, че не се кръвоснабдява и в по-късен етап се стеснява.

 Процедурата преминава успешно,с обща анестезия,абсолютно безболезнено за пациента,  възстановява се кръвотока и престоя му в болницата е скъсен до минумим/в рамките на няколко дни/.

 „Удоволетворението на екипа от добрия изход е подарък , който получаваме за предстоящите празници. Щастието да работиш с хора, влюбени в работата си , за които предизвикателствата са част от ежедневния им стремеж да надминат вчерашните достижения, всичко това е неописиуемо изживяване” – споделя д-р Мариана Контева, след края на процедурата.