Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център Бургас се обединява с регионално сдружение „Диабетни грижи“ в каузата за превенция и добро сърдечно здраве

Print

Добрият контрол и промените в начина на живот могат да предотвратят сърдечно-съдовите усложнения

Д-р Венета Генчева, специализант в отделението по „Образна диагностика“ на Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център Бургас   участва в IV-ия обществен час „Двигателна активност – превенция за добро здраве“. Събитието е инициатива на сдружение „Диабетни грижи“ Бургас, което цели повишаване на информираността за диабета и насърчаване на неговата профилактика.  Участието на д-р Генчева премина много успешно и предизвика активност и интерес у присъстващите.

„Около половин милион българи страдат от диабет, а неадекватният му контрол може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт“-предупреди д-р Генчева в началото на срещата.  В професионалната си практика тя се сблъсква с последствията от усложненията на диабета, което определи и темата на презентацията й: „Най-чести сърдечни заболявания и техните усложнения – исхемична болест на сърцето и миокарден инфаркт“. Участието й беше придружено с многобройни въпроси от страна на присъстващите и развилата се дискусия надхвърли рамките на определеното за това време.

Във финалната част на срещата медицинските специалисти формулираха и основни препоръки към диабетиците.  Добрият контрол и проследяването при кардиолог е необходимо да се съчетават с поддържането на здравословно тегло и физическа активност.

„Добрият контрол на кръвната захар, нейното измерване, поддържането й в нормални граници гарантира намаляването на сърдечно-съдовите усложнения , риска от исхемична болест на сърцето и миокарден инфаркт.“- обобщи д-р Генчева

Със съвременните терапевтични средства е възможно да се постигне контрол на захарния диабет, но е необходимо  пациентите да бъдат добре обучени за справяне със заболяването. Именно тук лекарят, съвместно с информационни кампании като тази на сдружение „Диабетни грижи“Бургас  имат  изключително важна роля. Те заедно трябва да помогнат на пациента да контролира захарния диабет във всекидневието си.

Една от основните цели на съвременното лечение на захарната болест е осигуряването на пълноценен  живот на диабетиците.  Специалистите потвърждават, че действително е възможно хората с диабет да живеят напълно нормален живот до напреднала възраст - с диабета и въпреки него.

IV-ят oбществен час „Двигателна активност – превенция за добро здраве“ e поредната съвместна инициатива на сдружение „Диабетни грижи“ Бургас и Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център, които повеждат образователна кампания за профилактика и правилно лечение на диабетици. Това е още един израз на социално отговорно поведение и желание за сътрудничество между специализираната болница и неправителствени организации в името на доброто сърдечно здраве у нас.