82 годишна жена спасена от екипа на Аджибадем Сити Клиник Бургас след като изпада в клинична смърт на входа на кардиологичният център

Print

82 годишна жена беше спасена от екипа на Аджибадем Сити Клиник Бургас след като изпада в клинична смърт на входа на кардиологичният център.

Савка Калайджиева  е на 82 години от Несебър, фотограф по професия , която живее със съпруга си в Бургас. Тя има проблеми със сърцето от много години, като това, което разказва дъщеря й, е, че  в началото на 40-те си години, тя получава първите атаки на сърдечно-съдовата болест. Минават  години с терапии с медикаменти, като през 2005  година на Савка е поставен троен байпас ,а преди няколко месеца и пейсмейкър за да регулира пулса. Тя се чувства добре до началото на лятото, когато започва да се изморява много бързо и въздуха не й достига – продължава разказа дъщеря й. „Майка ми е от хората, които не се оплакват и не искат да тревожат близките си хора, затова и не информирала никой , че наистина оплакванията вече са повече от сериозни”-допълва тя.

На  10.10.2018 г. през нощта Савка получава силна болка в гърдите, цялата нощ я изтърпява, но болката става все по-силна. Съпругът й позвънява на спешна помощ и линейката отвежда пацентката в Кардиохирургичният център.

Д-р Мекенян в момента  влиза в болницата по дневният  си график, все още цивилен и посреща линейката на входа, вижда кардиограмата , и насочва колегите си да я настанят в кабинета за преглед. В момента лекарите предават дежурствата си и почти всички са все още в болницата. Савка изпада в клинична смърт, преди да влезе в кабинета за преглед. Д-р Ангел Кънчев е на място и веднага започва сърдечен масаж и така тя е придвижена  в  кабинета за да продължат реанимацаионните мероприятия.  Започва обдишване, закачане на монитор, за да се проследяват жизнените й показатели, и в кабинета в момента се събират почти всички лекари от болницата.   д-р Светослав Гогов –шеф на отделението по кардиология, д-р Даниела Ватева, д-р Вера Семерджиева,д-р Симеон Делчев, д-р Диан Колев, , всички с общи усилия успяват да изведат пациентката от състоянието клинична смърт, което само по  себе си означава спешно и неотложно състояние, което изисква намеса, в рамките на 1-2 минути. Възстановяват съзнанието, започват да говорят постепенно с нея, тя отговаря, контактна е , и   подготвят  пациентката за ангио зала, за да се уточни причината за състоянието й . Установява се запушване на артерия, което е довело до острия инфаркт. Поставят се два стента, артерията възстановява кръвотока си. Състоянието на Савка постепенно се подобрява и тя се чувства вече добре и си обещава да се преглежда регулярно и да се грижи повече за сърцето си.

„Във времето на екскурзиантската медицина, когато колеги работят на много места, за да покрият липсващи специалисти, малко са болниците, които могат да се похвалят със сплотен мултидисциплинарен екип, без текучество и при който с гордост мога да кажа, че квалификацията и качеството на работа, задминават компетентостта на много университетски болници. Това дава спокойствие на пациентите и на всеки работещ в екипа, че може да разчита на нас, защото професионалните умения и качества не са приоритет само на един лекар.

За да може един специалист да работи добре, се нуждае от гора от рамене и ръце, от съмишленици, които да построят пирамидата, от която се вижда небесклона. –сподели  д-р Мариана Контева-управител на Аджибадем Сити Клиник Бургас.