7 години от първата операция на сърце в Бургас

Print

Операцията на сърце дава шанс за пълноценен живот

Кардиохирургията е модерна и разработена медицина, която до откриването на специализираната болница за кардиохирургия „Аджибадем Сити Клиник Бургас”/ бивш кардио център”Понтика” /бе дефицит в голям регион като Югоизточна България.

 

 С „Аджибадем Сити Клиник Бургас ” тази липса бе запълнена и пациентите от Бургас и региона получиха шанса и възможността да се лекуват, без да се налага да ходят до сродни здравни заведения в София, Пловдив или Варна.

 

Началото е преди 7 години, когато лекари и сестри, работили в най-добрите кардиоклиники у нас - „Света Екатерина”, „Токуда” и „Света Ана” в София, както и УМБАЛ „Свети Георги”, Пловдив, поставят началото на кардиохирургията в Бургас и региона. На 29 март 2011 година е направена първата операция на сърце, а  през 2018 година хирургичните интервенции наброяват  повече от 2200 на брой, като от първия ден тук се извършва пълният обем интервенции върху сърцето с изключение на трансплантациите.

Поне на толкова семейства е била дадена възможността да подкрепят лично своите близки и вдъхнат кураж в това тежко житейско изпитание. Наличието на модерна и съвременна болница в Бургас спестява тревожното изживяване в чакане и неизвестност на друго място, както и мъчителното пътуване на болния.

 

Естествено липсата на такъв важен  хирургичен отрасъл през годините  се отразява върху състоянието на болните и хирурзите се изправят пред случаи с толкова тежки и необратими поражения на сърцето, че често им се налага да правят комбинирани операции.

„Аджибадем Сити Клиник Бургас” притежава кардиохирургично отделение с най-съвременна, модерна апаратура, две операционни зали и кардиореанимация на европейско ниво. Но най-голямото достойнство на болницата са специалистите.

 

За седем години под ръководството на завеждащия отделението по кардиохирургия д- р Тодор Якимов взеха специалност още трима кардиохирурзи- първоначално д-р Андрей Неутов, а от година д-р Петър Петров и д-р Горан Миланов. Двама са специализантите по кардиохирургия, на които им предстои изпит по специалност.

В отделението работят двама кардиолози- Д-р Вера Семерджиева и д-р Николай Танчев, които   проследяват всеки болен от установяването на заболяването- до пълното възстановяване с последващи редовни следоперативни прегледи и консултации.
Лекарите  и сестрите са  преминали обучение в най-добрите кардиоклиники у нас   и  ежегодно посещават курсове и международни симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.

В кардиохирургията компромиси не могат да бъдат правени- в отделенията по кардиохирургия и реанимация със завеждащ д-р Николай Увалиев разполагат с всички технически и медикаментозни средства за поддържане на жизнените функции на пациентите. Апаратурата от най-съвременно ниво, осигурява извършването на този вид специализирана медицинска дейност - дихателна апаратура, с която се подкрепя дишането, както и такава, с която се поддържа циркулацията в сърдечно-съдовата система на пациентите. В болницата разполагат с всички видове техника за подпомагане и заместване на бъбречната функция, която много често започва първа да страда, особено при тежко болните. Имат пълният спектър  от средства, с които могат да подпомогнат преодоляването на критични състояния.

По отношение на самата сърдечна операция,  на квалификацията на лекарите, апаратурата,  на грижите, свързани с обезболяването, с ранния следоперативен период и с поддържане на жизнените функции,това което „Аджибадем Сити Клиник Бургас” предлага на своите пациенти, е на нивото на европейските  болници и стандарти.