39-годишен мъж с огромно разкъсване на аортата беше спасен от водещи кардиохирурзи в Бургас

Print

Екип от кардиохирурзи, водени от д-р Якимов, извърши сложна животоспасяваща операция след констатация - разкъсване на аортата на пациента. Специалистът, завеждащ отделението по кардиохирургия в Acibadem City Clinic Кардиохирургична Болница, е категоричен: “Ключови при такива случаи с директна опасност за живота са бързата диагностика и спешната кардиохирургична операция.”

Водещи кардиохирурзи начело с д-р Тодор Якимов, завеждащ отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас, извърши по спешност сложната животоспасяваща операция. Бързата диагностика и неотложността, с която екипът реагира, се оказват решаващи.

Мъжът потърсва спешна медицинска помощ в специализираната клиникас остра пронизваща болка в  областта на гърдите. Ехографската оценка констатира разкъсване на началния участък на аортата. Скоростната организация и намеса на кардиохирургичния екип са животоспасяващи.

„Руптурата или разкъсването на аортата се характеризира с остра, раздираща болка в гърдите. Симптоматиката включва още задух, недостиг на въздух, изпотяване, повръщане. Ключови при такива случаи с директна опасност за живота са бързата диагностика и спешната кардиохирургична операция“, категоричен е д-р Якимов.

Най-големият проблем при такива състояния е времето за реакция. Бързата диагностика и неотложността, с която реагира екипът от кардиохирурзи, воден от д-р Якимов, и колегите му д-р Миланов и д-р Кънчев, се възнаграждават с успех. Колкото по-скоро се установи диагнозата и се извърши операцията, толкова по-големи са шансовете за оцеляване на пациента, съответно и по-малко са възникналите усложнения. След  регистриране на ехографската находка, златен стандарт за потвърждение на тежката диагноза е скенерът. На него лекарите виждат разкъсаната аорта по цялото й протежение заедно и с вече засегната аортна клапа, която също трябва да бъде оперирана. Най-важното, което довежда до положителен резултат, е времето от първия контакт с лекар от Кардиохирургичния център, с потвърждението на диагнозата, подготовката  за процедурата до влизането в  операционна зала. Всичко се случва за по-малко от час, което е дори по-кратко от световните стандарти за реакция при такъв тип състояния. Ключова при такива случаи е добрата колаборация между екипи с висока експертност - кардиохирурзи и анестезиолози.

В световен мащаб този тип хирургични интервенции са сред най-рисковите изобщо, тъй като при тях интраоперативната и постоперативната смъртност се измерва в диапазона на 50-60 %. Кардиохирурзите информират, че дисекацията на аортата е едно от най-сериозните усложнения на високото артериално налягане. Заболяването все по-често се среща при млади пациенти и лекарите предупреждават, че при подобна симптоматика не трябва да се отлага, а да се търси ефективна и адекватна специализирана помощ.

Пациентите с артериална хипертония следва да се проследяват при кардиолог регулярно, за да бъдат установявани усложнения на артериалните промени в резултат на високо кръвно налягане и други рискови фактори, предупреждават кардиохирурзите и кардиолози от Сърдечно-съдовия център в Бургас.

Аджибадем Сити Клиник Бургас е единствената болница в Югоизточна България, в която се извършва пълен обем сърдечна хирургия за възрастни и отговаря на световните стандарти за предоставяне на медицинска помощ в планов, неотложен и спешен порядък.