Председател на едно от медицинските дружества в Индия избра да се лекува в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, след като болницата му беше препоръчана от едни от най-добрите ендоваскуларни специалисти във Великобритания. Доц. Иво Петров и международен екип лекари извършиха на пациента перкутанно ендопротезиране на аневризма на коремната аорта. Процедурата продължи само 30 мин. и беше напълно безкръвна, изцяло ендоваскуларна, без хирургически достъп и без пълна анестезия. Уважаваният лекар е на крака само няколко часа след интервенцията.

Екипът, с който доц. Петров извърши процедурата, включва проф. Доналд Рийд, началник на Съдова хирургия и Ендоваскуларна терапия на Университетската болница в Глазгоу, Шотландия заедно с водещи специалисти – анестезиолози, с които Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център е изградил отлично професионално партньорство.

Едноваскуларният метод, по който работят е възможно най-малко инвазивният и включва седиране само с локална анестезия, перкутанен достъп без разрези и много бързо възстановяване. Процедурата е възприета като метод на избор в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център и в последно време се превръща в „златен стандарт“ при лечението на аневризми.

Колаборацията на екипа, който партнира на доц. Петров при интервенцията, датира още от 2012 г. Заедно с доц. Петров те изграждат мрежа от специалисти, които обменят опит и усъвършенстват уменията си, обединени от едно от най-големите имена – пионерът на ендоваскуларните методи в света - проф. Тед Дитрих, тогава началник на Ендоваскуларната хирургия в Arizona Heart Institute, САЩ. Днес, в памет на проф. Дитрих, екипът отново развя флагът на партньорството, както при откриването на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, чийто гост е той през 2012 г. На мястото на проф. Дитрих застана неговата внучка – д-р Тейтъм Джаксън, бъдещ негов последовател и приятел на болницата, която също бе част от инвазивния екип при интервенцията.

Поредната мултидисциплинарна международна колаборация в Аджибадем Сити Клиник затвърждава намеренията на болницата да продължи да развива своята световна разпознаваемост като разширява и надгражда сътрудничеството си с други водещи сърдечносъдови специалисти в цял свят.