Аджибадем Сити Клиник кръстиха Клиниката си по кардиохирургия на името на многоуважавания от всички кардиохирург проф. Александър Чирков – основоположник на съвременната кардиология и кардиохирургия в България. Клиниката беше тържествено осветена от дядо Йоан, Викариий на Негово Светейшество Патриарх Неофит - Митрополит Софийски и Патриарх Български. Болницата отбелязa и I-та година от своето създаване.

Кръщавайки клиниката по Кардиохирургия на проф. Александър Чирков, екипът на Аджибадем Сити Клиник засвидетелства своето признание и уважение към личността на най-изтъкнатия кардиохирург у нас, човекът положил основите на модерната кардиология и кардиохирургия, обучил редица лекари, които като негови ученици и до днес продължават делото му и утвърждават високото европейско ниво на лечение на сърдечно-съдовите болести в България.

През първата година работа в Аджибадем Сити Клиник са извършени над 380 сърдечни операции, над 400 съдовo-реконструктивни операции, над 3 600 инвазивни интервенции в ангиографските лаборатории (диагностични и терапевтични процедури).

“Стартирахме програма за безкръвна смяна на аортна клапа, помогнахме на пациенти с огромни мозъчни аневризми, спасихме пациенти с инфаркт, третирахме пациенти с почти пълни запушвания на мозъчните артерии и риск от инсулт, извършихме процедури на пациенти с тежки съдови нарушения на краката и предотвратихме изпращането им за отворена съдова хирургия и ампутации” съобщи доц. Иво Петров, дм, началник на клиниката по Кардиология и Ангиология към Аджибадем Сити Клиник.

“Извършихме сложни байпас операции на пациенти с тежки стеснения на съдовете хранещи сърцето, спасихме пациент с дисекация (разкъсване) на аортата в животозастрашаващо състояние, оперирахме редица пациенти с нарушена функция на аортна и митрална клапа, извършихме клапно съхраняващи операции както и имплантация на стентграфт (голям стент) при аневризма на гръдната аорта” добави и д-р Цанко Гълъбов, началник на отделението по Кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник.